Aardbeientaart

(Recept van Rutger van den Broek)

Ingrediënten voor de bodem
165 gr boter, op kamertemperatuurAardbeientaart
165 gr suiker
1 tl vanille-extract
¼ theelepel zout
2 eieren, op kamertemperatuur
200 gr bloem
1/2 tl bakpoeder

Voor de garnering
50 gr pure chocolade, gesmolten
150 gr slagroom
150 gr mascarpone
35 gr poedersuiker
100 gr aardbeienjam
500 gr aardbeien, schoongemaakt
Poedersuiker, om te bestuiven
Eventueel chocoladeschaafsel om te garneren

Extra nodig
Boter, om de vorm in te vetten
Paneermeel, om de vorm mee te bestrooien

Bereidngswijze
Verwarm de oven voor op 160 °C. Vet een vorm voor een taartbodem van ongeveer 28 centimeter in met boter en bestrooi deze met paneermeel. Schud het overtollige paneermeel uit de vorm. Doe de boter, suiker, zout en vanille-extract in een kom en mix deze enkele minuten tot een romig geheel. Voeg één voor één de eieren toe en klop goed door naar iedere toevoeging. Spatel als laatste de bloem en het bakpoeder door het beslag. Schep het beslag in de taartvorm en druk deze met natte handen of een natte spatel gelijkmatig uit. Bak de taartbodem in 30 tot 35 minuten goudbruin en gaar. Stort de taart op een rooster en laat deze afkoelen.

Bestrijk de afgekoelde taartbodem met de gesmolten chocolade. Klop de slagroom met de poedersuiker op tot stijve pieken. Voeg de mascarpone en de aardbeienjam toe en klop dit door tot een luchtig geheel. Strijk het mengsel over de taartbodem en verdeel de aardbeien daarover.